img-dickens1.jpg
  • Multifunction study and eating area - Charles Dickens Primary School by Contents Design

    Multifunction study and eating area

  • Multifunction study - Charles Dickens Primary School by Contents Design

    Multifunction study

  • Multifunction study - Charles Dickens Primary School by Contents Design

    Multifunction study

  • Teacher area - Charles Dickens Primary School by Contents Design

    Teacher area

The Charles Dickens Primary School

scroll down
for details ↓

This project demonstrates the benefits of a streamlined approach to education design. The school set a brief to refurbish the staff areas in their existing Victorian building located in Southwark, Central London. Their main requirements were to retain staff, who work long hours, in an inner city school and to create a design which worked with the character of an old Victorian school.

Contents Design set up workshops with the staff and identified the key issues which were a need for collaborative working, efficient use at peak times and the provision of quiet work space. The final interior design scheme provided high quality furniture and finishes to convey the feeling of an apartment. Bespoke furniture, such as the shelving and workstations were designed to promote collaborative working as well as provide quiet workspace. The new layout provides greater flexibility, allowing for efficient use at peak times, it is also inclusive and recognises the different needs of support staff and teachers.

The end result is that teachers are using the space more to share ideas and teaching methods, which leads to them being inspired and passing this on to the children.